Studiejob: Skal du have et studiejob?

Studiejob

For nyligt skrev vi om fordele og ulemper ved frivilligt arbejde. Derfor vil vi også runde nogle af fordelene og ulemperne ved at have et studiejob, som også er et relevant tema for mange studerende.

Studiejob er er ret komplekst emne, og der er mange ting at tænke over, før du siger ja til et job. Derfor bliver dette til en serie, hvor vi berører de vigtigste aspekter:

Skal du have et studiejob?

Har du tid til at have et studiejob?

Skal dit studiejob være relevant?

Hvordan får du et studiejob?

 

Skal du have et studiejob?

Dette er det første indlæg, og derfor handler det om, om du overhovedet skal have et studiejob.

Svaret på det spørgsmål er meget individuelt. Du skal overveje, om du egentlig har brug for et job, og hvordan et job passer ind i din hverdag.

For nogle er det helt naturligt at have et job, og de har arbejdet uden pause siden de var 13-14 år. For andre er studiejobbet måske det første job, og så kan det føles som lidt af en omvæltning. I det tilfælde er det dog en rigtig god idé at få et studiejob, så du har bare en lille smule erhvervserfaring, før du kommer ud på arbejdsmarkedet. Det første job er det sværeste at få, så jo før du får det overstået, jo bedre. Det ser nemlig rigtig skidt ud på dit CV, hvis du aldrig har været på en arbejdsplads. Så er det faktisk underordnet, hvordan dine karakterer ellers ser ud.

Har du brug for en ekstra indtægt?

For mange studerende er økonomien en stor motivationsfaktor, når det handler om studiejob. Hvis du ikke tager SU-lån, er det nemlig stort set umuligt at få økonomien til at hænge sammen på SU. Dog er det en god idé, hvis du forsøger at indrette dig sådan, at du ikke er fuldstændig afhængig af et job. Brug for eksempel dit sabbatår på at tjene lidt penge, som du kan have i baghånden til uforudsete udgifter. Det er også en dårlig idé at sætte sig i en for dyr lejlighed. Det betyder nemlig som regel, at du SKAL have et job hele tiden. Derfor risikerer du, at du senere skal flytte derfra, fordi økonomien ikke hænger sammen – og en flytning er bestemt ikke billig.

Når du har disse grundlæggende forudsætninger på plads, kan du vurdere, hvad dit reelle behov for et studiejob er. Hvor mange penge har du brug for, og hvor mange timer kan du arbejde? Giver det så mening for dig at søge et job?  Svaret vil formentlig være ja, men det er ikke sikkert.

Læs med næste gang, hvor vi hjælper dig til at finde ud af, om du overhovedet har tid til at have et job.