Bæredygtig hverdag: tips til kvinder

Bæredygtig creme

Vi har efterhånden en lille serie her på siden om, hvordan du kan leve mere bæredygtigt. Hvis du er kvinde, er der især et par ting, du kan gøre, som gavner både miljøet og din konto. Lige her kan du læse mere om, hvordan du kan gøre både makeupfjerning og din menstruation bæredygtig.

Væk med engangsprodukter

En af de største trusler mod miljøet og jordens ressourcer er engangsprodukter. De kræver en del ressourcer at producere, og fordi du smider dem ud efter brug, skal der produceres rigtig mange. Samtidig skaber de mere affald, som også skal håndteres.

Derfor kan nogle få udskiftninger i din daglige rutine gøre en stor forskel for planeten. Hvis du for eksempel bruger vatrondeller til at fjerne din makeup, kan du med fordel skifte dem ud med en lille vaskeklud eller lignende. En vaskeklud kan bruges i flere år, og du skal bare vaske den under vandhanen efter hver brug. Det kræver lidt vand og sæbe at vaske kluden ren, men ikke mere end der bruges under produktionen af vatrondeller. Hvis du sørger for at købe en økologisk klud, er du samtidig sikker på at undgå blegemidler og andre kemikalier, som ofte findes i engangsprodukter.

Hvis du bruger engangsskrabere til at barbere dig, er det også et oplagt sted at sætte ind. Den mest bæredygtige løsning vil være at købe en metalskraber, som du kan finde mange steder på nettet. Det kræver måske en lille smule tilvænning, men i det lang løb sparer du naturen for rigtig, rigtig mange stykker plastik. Den danske side barberklingen.dk har endda en ordning, hvor de sender dig nye blade med jævne mellemrum, så du ikke skal ud at købe dem selv.

Spar på tamponer og bind

Et andet område, hvor kvinder bruger rigtig mange engangsprodukter, er når det er den tid på måneden. Menstruation er i dag forbundet med rigtig mange engangsprodukter, men sådan behøver det ikke at være. I de seneste år er produkter som menstruationskoppen og stofbind nemlig stormet frem. Det er begge meget billige alternativer, som du kan bruge i mange år. En menstruationskop koster for eksempel det samme som 1-2 indkøb af bind, hvis du køber dem på tilbud. Forskellen er, at én kop kan bruges i op til 10 år.

Nogle har det svært med disse produkter, fordi man skal lidt mere i kontakt med sit eget blod. Der er dog ingen grund til at være bange – og man vænner sig hurtigt til det. Især menstruationskoppen har omvendt mange kvinder, fordi den kun skal skiftes morgen og aften. Det gør det meget nemmere at have menstruation i en travl hverdag.

Hvis du er mere til bind, kan du få stofbind eller hele trusser, der er lavet til at suge dit blod. Disse fungerer egentlig meget ligesom stofbleer og skal bare vaskes i vaskemaskinen efter brug. Du kan også eventuelt kombinere en menstruationskop med stofbind, ligesom mange kombinerer almindelige bind med tamponer.

Er alle dine produkter nødvendige?

Især kvinder er kendt for at bruge utroligt mange produkter til ansigt, hår og krop. Mange af dem køber vi, fordi vi er vokset op med, at det gør man bare. Det gælder for eksempel makeupfjerner, cremer og balsam. Mange af disse produkter er dog enten unødvendige eller stærkt overvurderede, så det er en god idé at tage en kritisk vurdering af sine produkter en gang imellem.

I de seneste år er det for eksempel blevet mere almindeligt at erstatte nogle produkter med for eksempel kokosolie, som kan bruges til mange ting. Olien kan for eksempel bruges til at blødgøre huden ligesom creme eller som hårolie.

Forskellige typer olie kan også bruges som makeupfjerner, men hvis du ikke bruger vandfast makeup, er vand faktisk ofte nok. Det fungerer dog bedst, hvis du bruger en klud eller lignende, som holder godt på vandet. Vatrondeller er ikke optimale sammen med vand.

Du kan prøve dig frem og finde ud af, hvad der fungerer for dig. Vi kan anbefale at læse mere om emnet på nettet og se videoer på YouTube, så du får en god idé om, hvilke produkter du måske kan eksperimentere med at skifte ud.